Tudomány

Autósok miatt halhat ki a világ legritkább macskaféléje

Az ibériai hiúz fennmaradását veszélyeztetik a közlekedési balesetek - kongatta meg a vészharangot a Természetvédelmi Világalap (WWF), miután a hétvégén egy újabb ragadozót gázoltak halálra Dél-Spanyolországban.

A zöldszervezet “tűrhetetlennek” nevezte a spanyol utakon elütött hiúzok számának növekedését, amelyet szerintük néhány egyszerű intézkedéssel meg lehetne állítani.

Az elmúlt években háromszorosára nőtt a halálra gázolt hiúzok száma, ezért április végén a WWF aláírásgyűjtésbe kezdett a “vérontás” ellen, amelynek csak tavaly 14 példány esett áldozatul. A petíció kezdete óta egy újabb állat, egy Kaiser nevű egyéves hím került autókerekek alá egy andalúziai országúton, idén már a hatodik ilyen ragadozó.

A közúti gázolások jelentik a fő veszélyt az ibériai hiúzra, “a földkerekség legveszélyeztetettebb macskaféléjére” – hangoztatta a WWF.

A természetvédők bírálták a közlekedési minisztériumot a “tétlenségért”, holott szerintük néhány “egyszerű” intézkedéssel, így az autópályák jobb elkerítésével, az útszéli bozótok ritkításával, figyelemfelhívó táblákkal elkerülhetők lennének a gázolások.
Az autóforgalmon kívül rontja az ibériai hiúz túlélési esélyeit egyetlen zsákmányállatának, a mezei nyúlnak egy betegség okozta ritkulása, életterének szűkülése és kisebb mértékben a vadászata is – mutat rá a WWF felhívása.

Az ibériai hiúzból 2009-ben csak 230 felnőtt példány élt vadon a WWF adatai szerint. A 20. század elején még 100 ezer ilyen ragadozó népesítette be Spanyolországot és Portugáliát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik