Tudomány

Különleges zebra született

Nagy az öröm a barna csíkokkal világra jött grévy-zebra fölött, a faj lassan már csak állatkertekben lesz megtalálható. Nem marad rút kiskacsa, csíkjai be fognak feketedni.

A Chester Zoo új jövevénye nem attól különleges, hogy barnák a csíkjai, minden fajtársa így születik. Feltehetően ez a szín jobba rejtőzködés szempontjából, amíg a csikó még nem elég erős. Egy éves kor után válnak a csíkok feketévé.

A kicsi egy veszélyeztetett faj képviselője, eredeti élőhelyén legfeljebb 2500 egyed él még elszigetelten Dél-Etiópiában és Kenya egyes részein. Állománya a betegségeknek, a vadászatnak és a pásztorkodás terjedésének köszönhetően egyre fogy.


Forrás: Chester Zoo

A grévy legnagyobb zebra, 135-160 centi magas, testhossza 250-275 centiméter, súlya pedig 350-450 kilogramm között mozog. Különös ismertetőjegye, hogy csíkjai a többi fajénál sokkal sűrűbben hálózzák be a testét. Különc abban is, hogy nem alkot állandó csordákat, a különböző nemű egyedek véletlenszerűen verődnek össze. A kicsik 390 napos vemhességet követően jönnek világra, majd pár perccel később lábra állnak, egy óra múlva pedig járni is képesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik