Tudomány

Békésre csapott le a tornádó

A zivatarok nyomán szerdán a Viharsarokban és Békéscsaba térségében is tubát fotóztak a viharvadászok, amelyből később tornádó vált.

Békésben a tubának nevezett felhőtölcsértek elérték a talajt, azaz forgószéllé alakultak – írja az Időkép.hu. Mindeközben egyre nagyobb területen indult meg a gomolyfelhő-képződés az ország területén, melyekből egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, sőt Békéscsaba mellett már a Nyírségből és a Balaton-felvidékről is érkeztek hírek jégesőről.


forrás: Időkép

A Magyarországon megfigyelhető forgószelek – tornádók – teljesen más meteorológiai jelenségek, mint a trópusi ciklonok. Zivatar során, rendszerint szupercellában keletkeznek, ahol a nagyon erős feláramlás megdönti a vízszintes forgási tengelyt a felhő belsejében, ami függőlegesen fejlődik tovább.


Tuba Békésben. forrás: Időkép

Ha a kialakuló felhőtölcsér nem ér földet, de kitér a vízszintes irányból, akkor jelenik meg a tuba. Ha pedig az alja eléri a földet, már tornádóról beszélünk. Magyarországon évente néhány tucat tornádó születhet, de rövid élettartamuk miatt csak a töredékét tudják regisztrálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik