Tudomány

Tornádó csapott le Mezőhegyesre

A magyar forgószélnagyjából úgy néz ki trópusi „rokonához” mérten, mint oroszlán mellett egy kiscica. De attól még tornádó. És a miénk.

A Magyarországon megfigyelhető forgószelek – tornádók – teljesen más meteorológiai jelenségek, mint a trópusi ciklonok. Zivatar során, rendszerint szupercellában keletkeznek, ahol a nagyon erős feláramlás megdönti a vízszintes forgási tengelyt a felhő belsejében, ami függőlegesen fejlődik tovább.

Lehetséges tornádó Mezőhegyesen:


forrás: Időkép.hu

Ha a kialakuló felhőtölcsér nem ér földet, de kitér a vízszintes irányból, akkor jelenik meg a tuba. Ha pedig az alja eléri a földet, már tornádóról beszélünk. Magyarországon évente néhány tucat tornádó születhet, de rövid élettartamuk miatt csak a töredékét tudják regisztrálni.

Néhány percig, esetleg fél óráig „él”, ezalatt nagyon változó, 60-120 km/órás sebességgel halad, szélessége néhány száz méter. Magyarországon általában csak gyengébb tornádók alakulnak ki, de egy 1955-ös feljegyzés például arról szól, hogy egy tornádó a Hortobágyon egy kombájnt is felkapott.

Ez pedig egy tuba, amit a Börzsönyben fotóztak múlt héten:


forrás: Időkép.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik