Tudomány

Íme, az első kalocsai érsek koponyája

Száz éve találták meg a maradványokat, de most vált világossá, hogy a székesegyház annak az Asztrik érseknek maradványait rejti, aki a koronát hozta Szent Istvánnak.

A kalocsai érsekség rekonstrukciós programja keretében megújul az Érseki Főszékesegyház, az érseki kastély, valamint az egykori kanonokházból kialakítják az érseki kincstárat – közölte Vörös Márta, a felújítást vezető főépítész. Ezen belül kiemelte a kalocsai érsekség első érseke, Asztrik csontmaradványainak és az érseki relikviáknak az azonosítását.

A márványkoporsót a 1910 körül végzett ásatások alkalmával találták meg és hibásan egy XII. század végén, a XIII. század elején élt érsek csontmaradványaival azonosították. A radiokarbon kormeghatározás, a márványkoporsó eredeti elhelyezkedése, az érseki relikviák vizsgálata egyértelműen bebizonyították, hogy Asztrik érsek maradványait tartalmazza a márványkoporsó.

A főépítész hangsúlyozta: a felfedezés jogfolytonosságot igazol a kalocsai érsekség több mint ezer éves fennállásának, 1000 körüli alapításának idejétől napjainkig. Asztrik érsek a magyar egyház létrejöttének meghatározó alakja, akinek történelmi érdeme is felbecsülhetetlen, mert az államalapításban is meghatározó szerepe volt: Szent István számára ő hozta el II. Szilveszter pápától a koronát – mondta a főépítész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik