Tudomány

Az igazi ínyencek űrbazsalikommal főznek

Magvai ötvenszer drágábbak az unalmas, földi fajtánál.

Hogy mitől lesz az űrbazsalikom űrbazsalikom? Természetesen attól, hogy volt már a világűrben – az alább látható csomagban olyan magvak vannak, amik hét évvel ezelőtt megjárták a Nemzetközi Űrállomást. Nem csoda tehát, hogy 16 fontot (kb. hatezer forintot) is elkérnek érte – összehasonlításképp a földi fajta csomagja úgy 120 forint.

De mit keres a vetőmag a Földön kívül? Nos, ennek története még 1983-ban kezdődött, mikor a Park Seed vezérigazgatója befizetett a NASA akkor bevezetett szállítóprogramjára és bő 11 kilónyi magvat küldött fel a Challenger fedélzetén. Visszatértük után azt vizsgálták, károsodtak-e sugárzás vagy egyéb tényezők miatt – de nem. A cég a következő évben már 25 millió paradicsommagot küldött fel az űrbe, kiterjesztve az előbbi kísérletet.

Ez az együttműködés az évek során nem szakadt meg, 2006-ban már a Discovery fedélzetén egymillió bazsalikommag érkezett az Űrállomásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik