Tudomány

A globális felmelegedés miatt gyorsabban terjed a rettegett kór

Főleg a fennsíkon élők aggódhatnak, mert az éghajlat változásával gyorsabban terjed a szúnyogok által terjesztett betegség.

Az Etiópia és Kolumbia magasan fekvő, sűrűn lakott vidékein végzett vizsgálatok azt mutatták, az emelkedő hőmérséklet összefügg a maláriás megbetegedések magasabb számával – írták a kutatók a Science tudományos lapban közzétett tanulmányukban.

A nemzetközi kutatócsoport a nyugat-kolumbiai Antioquia megye 124 településén 1990 és 2205 között, a közép-etiópiai Debre Zeit város környékének 159 körzetében 1993 és 2005 között vizsgálta meg a szúnyogok terjesztette kór esetszámának alakulását.

Védtelen az immunrendszerük

Melegebb években emelkedett a fertőzöttek száma, hűvösebb esztendőkben csökkent. Ez arra utal, hogy az éghajlat melegedésével a fennsíkok lakossága nagyobb mértékben lesz kitéve a fertőzés kockázatának – magyarázta Mercedes Pascual, a Michigani Egyetem munkatársa, a kutatás résztvevője.

A fennsíkok népére azért különösen veszélyes a malária, mert immunrendszerük nem vértezte fel őket a kór ellen – közölte Menno Bouma, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSTHM) munkatársa, a tanulmány társszerzője.


Fotó: AFP

Az elsősorban trópusi éghajlaton terjedő betegségben 2012-ben a világon körülbelül 627 ezren haltak meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Afrikában percenként meghal egy gyermek maláriában. A szúnyogcsípés ellen hálóval és rovarirtóval lehet védekezni, ezenkívül léteznek orvosságok is a malária megelőzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik