Tudomány

Az idei volt a történelem 4. legmelegebb januárja

A negyedik legmelegebb januárt mérték a világon a feljegyzések kezdete, 1880 óta - közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA).

A hivatal jelentése szerint 2002, 2003 és 2007 januárjában tapasztaltak hasonló meleget a Földön.

Idén januárban a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,65 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 20. századi 12 Celsius-fokos átlagnál.

A havi tájékoztató egyúttal rögzítette: ez volt a 38. egymást követő olyan január és a 347. egymást követő olyan hónap (közel 29 év), amelyben a globális átlaghőmérséklet meghaladta a 20. század átlagát.

Utoljára 1976 januárjában mértek átlag alatti januári globális hőmérsékletet.

A világ legtöbb részén az átlagnál melegebb volt a január, a legkiugróbb melegedést Alaszkán, Kanada nyugati részén, Grönland déli részén, Oroszország középső területeinek déli részén, Mongóliában és Kína északi részén tapasztalták. Rekordmeleget mértek Brazília délkeleti részének egyes területein, valamint Afrika középső és déli régióiban.

Az Egyesült Államok keleti vidéke, Mexikó és Oroszország nagy része ugyanakkor januárban az átlagnál hidegebb volt, de a Föld egyetlen régiójából sem jelentettek rekordhideget.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik