Tudomány

Ijesztő, mi vár ránk 2050-től

Az ember okozta globális felmelegedés súlyosbodni fog a jövőben és pusztító hatással lesz a természetre és az emberi társadalomra egyaránt - figyelmeztetett közös jelentésében a világ két vezető tudományos szervezete.

Az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) és a brit Királyi Természettudományos Társaság (Royal Society) közös jelentése szokatlanul közérthető nyelven veszi sorba a klímaváltozás húsz tényét egyszerű kérdés-felelet formájában.

“Az embereknek folyamatosan ismétlődő kérdéseik vannak a klímaváltozás egészével kapcsolatban” – mondta a tanulmány elkészítésében részt vevő Ben Santer, a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársa, hozzátéve, hogy a csütörtökön közzétett jelentés választ ad ezen kérdések nagy részére.

A dokumentum olyan új témákkal foglalkozik, mint a globális átlaghőmérséklet emelkedésének közelmúltbeli lassulása és azzal, hogy az üvegházhatású gázok milyen összefüggésben vannak a szélsőséges időjárási feltételekkel. A 36 oldalas jelentés szerint már most a szemtanúi lehetünk az időjárási szélsőségek megszaporodásának, a gleccserek olvadásának, az emelkedő tengervízszintnek és az óceánok savasodásának.

Ezek a változások “várhatóan erősebb melegedést okoznak, veszélyeztetni fogják az élelmiszertermelést, az ivóvíz ellátást, a part menti infrastruktúrákat és különösen azoknak a nagy népességeknek a jólétét, amelyek jelenleg alacsonyan fekvő területeken élnek” – húzta alá a jelentés.

Ez nem hit kérdése

A dokumentum szerint az, hogy a melegedés üteme lassabb a 2000-es években, mint az 1990-es években volt, még nem érvényteleníti azon 150 évnyi megfigyelés eredményeit, amelyek alátámasztják a globális felmelegedés tényét. A szakemberek szerint az óceánok hőelnyelő képessége egy ideig lassíthatja a felszíni melegedést, de a hosszú távú folyamatot nem tudja megfékezni.

Paul Nurse, a Royal Society elnöke közleményében aláhúzta, elegendő tudományos bizonyíték áll a rendelkezésre ahhoz, hogy cselekvésre ösztönözzön. Megváltoztattuk a légkör vegyi összetételét, és ez nem olyan dolog, amelyről eldöntheti az ember, hogy hisz-e benne, vagy sem – húzta alá Santer, hozzátéve, hogy, ha erről nem veszünk tudomást, azt saját kockázatunkra tesszük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik