Tudomány

Több lesz az erőszak, rablás, gyilkosság

A klímaváltozás nyomán csak az USA-ban 22 ezerrel több gyilkosságra és 180 ezerrel több nemi erőszakra számítanak.

Miközben a klímaváltozás okozta aszályok, viharok, tengerszint-emelkedés és klímamenekültek víziói közt biztosan van egy tényező, amire még nem gondolt. Jelesül, hogy a globális felmelegedéssel a bűntények száma is nőni fog. Kriminológusok a hőmérséklet és bűnözés kapcsolatának tanulmányozása során arra jutottak, minél nagyobb a meleg, annál gátlástalanabbak a gengszterek.

Melegben több a nyitott ablak, fokozottabb az emberek mozgása, gyakrabban maradnak őrizetlenül értéktárgyak, a forró napok pedig élettani hatással bírnak: fokozzák az agressziót. Az éghajlatváltozással elméletben mindez fokozottan jelentkezik majd. Matthew Ranson közgazdász 1980-2009-ig terjedően számtalan, az Egyesült Államokban elkövetett bűncselekményt vetett össze az aznapi időjárási információkkal.

Ehhez párosította különböző klímamodellek által jósolt jövőt, amelyek közül a mérsékeltek szerint is 2100-ig 2,8 fokkal nő a globális átlaghőmérséklet. Ilyen körülmények között a bűnesetek típustól függően 0,5 és 3,1 százalékkal emelkednek majd. Nem is sok? Számokba öntve ijesztőbb. Az “átlaghoz” képest a következő 90 évben pluszban jut még: 22 ezer gyilkosság, 180 ezer nemi erőszak, 1,2 millió súlyos és 2,3 millió könnyű testi sértés, 260 ezer rablás, 1,3 millió betörés, 2,2 millió lopás és 580 ezer autófeltörés. Mindez csak az Amerikai Egyesült Államokban.

A kapcsolat hőmérséklet és bűnözés között egyértelmű, de nem biztos, hogy lineáris – vélik mások. Ha a hőmérséklet egy bizonyos pont fölé emelkedik, a jogsértések száma is csökken. A bűnözők “túl kimerültek” lesznek ahhoz, hogy aktiválják magukat. Ha ez igaz, akkor az éghajlatváltozás bűnözésre gyakorolt hatása is enyhébb lesz a Ranson-modell által felvázoltnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik