Tudomány

Jön az ingyenes és szabad internet!

A hozzáférés korlátozása sérti az emberi jogokat – állítja egy non-profit szervezet, aminek küldetése, hogy a cenzúra minden formáját nélkülöző világhálót tegyen elérhetővé mindenki számára.

A Media Development Investment Fund (MDIF) nevű, New York-i székhelyű szervezet több száz olyan, kocka formájú kisműhold megépítését és üzembe helyezését tervezi, amelyek hálózatot alkotva az égen bárki számára hozzáférhetővé tennék azokat az internetes adatokat, amelyeket a több száz földi állomásról küldenek fel. A felhasználók a mobiltelefonjuk vagy a számítógépük révén csatlakozhatnak az egyirányú kommunikációt biztosító globális hálózathoz – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Az internet méretének és jelentőségének folyamatos növekedésével párhuzamosan az emberi jogi szervezetek, illetve az MDIF-hez hasonló, a véleménynyilvánítás szabadságát hirdető kezdeményezések elkezdték hangoztatni, hogy az internet által szolgáltatott információkhoz való hozzáférés alapvető emberi jog. Ennek megfelelően az internet-hozzáférés korlátozása az emberi jogok megsértését jelenti.

Csillagászati összeg

Az MDIF szerint a világ lakosságának 40 százaléka még ma sem tud csatlakozni az internethez, és ennek nem csupán az észak-koreaihoz hasonló kormányok az okai, hanem az is, hogy a szolgáltatást nagyon költséges eljuttatni a távoli területekre. Az Outernet nevű projekt révén azonban a Szibériában, az Egyesült Államok nyugati részének néhány pontján, a távoli szigeteken és az afrikai falvakban élők is ugyanazokat a híreket olvashatnák, mint New York, Tokió, Moszkva és Iszlámábád lakói.

Egyelőre nem tudni, hogy a szervezetnek pontosan mennyi pénzt sikerült összegyűjtenie a projektre, de annyi biztos, hogy a tervezett hálózat kiépítése nem olcsó dolog. Egy-egy ilyen műhold megépítése és üzembe helyezése 100-300 ezer dollár (22,5-67,4 millió forint) között mozog. Amennyiben a szervezet az előzetes tervekhez tartja magát, akkor az első műholdakat már a következő nyáron üzembe kell helyeznie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik