Belföld

Orbán: 2018-ra szélessávot mindenkinek!

Rezsicsökkentés off, felkészül az internet. Megvan a négy évvel későbbi választások kampánytémája.

Magyarországon 2018-ra minden háztartásban lesz szélessávú internet – közölte a miniszterelnök pénteken Budapesten, a kabinet és a Magyar Telekom közötti partnerségi megállapodás aláírási ünnepségén.

A kormányfő azt mondta, “most már nincs visszaút”, reális esélyünk van arra, hogy a magyar legyen Európa egyik legmodernebb, a legjobb telekommunikációs infrastruktúrával rendelkező gazdasága.

A Magyar Telekommal kötött megállapodást egy komoly múltra visszatekintő barátság megerősítésének nevezte Orbán Viktor.

Netes elérés és digitális szakadék

Az internetpenetráció, azaz az internethasználat és -elérés magyar statisztikái évek óta csak kicsit nőnek (de nőnek, mert a kutatások módszertana olyan), de igazán robbanásszerű változást nem várnak a szakértők – még akkor sem, ha pl. nem lehetne más telefont kapni, csak okostelefont, amelynél az internet a zsebben van. Ma a társadalom 63%-a használ internetet, de úgy tűnik, ez a szám akkor is csak 72%-ra tudna felkúszni, ha mindenkinek a kezébe nyomnánk egy okostelót. A digitális szakadék, azaz a netezők-nem netezők közti versenyelőny nem önmagában fontos, hanem korcsoportokra bontva: a fiatalok közt 90%-os a netezők aránya, aki itt nem netezik, menthetetlenül lemarad – ezt kell a lehetőség szerint feltornászni 100% közelébe. Az idősebbek (60+) közt viszont a kiemelten nyitott és érdeklődő réteg szörfözik a világhálón (60-69 évesek: 25%, afelett 5%), itt a netezés jelensége kiemel, itt minden emelkedés örvendetes, de nem életbevágó. (forrás és részletek itt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik