Élet-Stílus

Itt a bizonyíték: a netes trollok pszichopaták

Élvezik mások szenvedését és játszani járnak az internetre – derül ki egy friss kutatásból.

Ha írt, vagy olvasott már valaha kommentet, akkor bizonyára jól ismeri a trollokat is. Ők azok a felhasználók, akiket a többség legszívesebben azonnal megtépne: akik legyen szó bármilyen témáról, kizárólag negatívan, provokatívan képesek megnyilvánulni, úgy, hogy megjegyzésüknek a kiinduló témához jószerivel semmi köze.

Nos, velük kapcsolatban készítettek most kanadai kutatók egy meglepően alapos kutatást, melyből kiderült: a netes trollok többsége nárcisztikus, viselkedészavaros pszichopata és/vagy szadista. A Mintobai Egyetem viselkedéskutatói, Erin Buckels vezetésével, személyiségtesztek segítségével arra jutottak, hogy a trollkodás pozitív összefüggést mutat a szadizmussal, a pszichopátiával és a machiavellizmussal.

Minél régebben használja a troll az internetet, annál inkább. Az összes személyiségjegy közül egyébként a szadizmus állt a legszorosabb összefüggésben a trollkodással, és ami a legfontosabb, ez az összefüggés a trollkodó magatartás sajátossága volt. „Más internetes tevékenységek, például a chatelés és a vita élvezete azonban nem mutatott összefüggést a szadizmussal. Az internetes trollkodás tehát a hétköznapi szadizmus internetes megjelenési formája” – állítják a kutatók.

A webes felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók 5,6 százaléka élvezi a „trollkodást”. A kutatók szerint a trollok és a szadisták is örömet éreznek mások szenvedésétől. „A szadisták csak szórakozni akarnak” – vélik a szakértők, „és az internet lett a játszóterük.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik