Tudomány

Vérvörös volt a szexszimbólum

willendorfi vénusz (willendorfi vénusz)
willendorfi vénusz (willendorfi vénusz)

A mai bulémiás, szoláriumbarna „modellalkat” helyett őseink a bögyös-faros formát és a vérvöröset részesítették előnyben. A willendorfi vénusz legalábbis erről mesél.

A willendorfi vénusz néven ismert, női alakot formázó szobrocska mindössze 11,1 centiméteres. Szombathy József régész bukkant rá 1908-ban az alsó-ausztriai Willendorf an der Wachau közelében. Korát körülbelül 28 ezer évre becsülik. Az alkotó nem törekedett reális ábrázolásra, célja az idealizált nőalak megformázása lehetett. Az arc kidolgozására jól láthatóan nem fordított energiát, a szeméremajkak, a mell és a gömbölyű has annál hangsúlyosabb

A műalkotást a Bécsi Természettudományi Múzeum szakemberei most mikroszkópos vizsgálatnak vetették alá, amely feltárta a paleolit figura és alkotóinak mindezidáig titkos történetét – írja a Múlt-kor.hu. Mint kiderült, a szobrocska alapanyagául szolgáló mészkő csak a csehországi Brnóhoz közeli Stránská Skala mészkőhegységeiben található meg, vagyis a vénusz pontos származási helye Willendorftól 136 kilométerre északkeletre van.

A kutatók úgy vélték, 30-27 ezer évvel ezelőtt a nyári és téli táborok között vándorolhatott a jégkorszaki népesség. A csoport tagjai a melegebb időszakokat a hűvösebb felföldön időzve töltötték, míg a teleket a Duna-völgyben vészelték át. Vándorlásuk pedig azon az útvonalon haladt, ahol az egyedi “morvaországi” mészkő található.

A szakemberek arra is bizonyítékot találtak, hogy a vénusz egykor vörös okkerrel volt bevonva, tehát vérvörös színben pompázott. Az 1908-as ásatás során feljegyezték, hogy vastag okkerréteg fedte a szobrocskát, de ezt a réteget azóta a tisztítási munkák során eltávolították. A kicsiny nőalaknak valószínűleg kultikus és vallási funkciói voltak. A vörös okker szakralizált szín lehetett.

És a mai termékenység-istennők?

A régi termékenység istenek-istennők tehát idealizált ábrázolásai voltak a kor legértékesebb női tulajdonságainak – széles csípő a könnyű szülésért, kövérség a gazdagság jeleként. Ma már kifinomultabb a technika, más számít szépnek, de a törekvés megmaradt: a szép legyen szebb, a mell nagyobb, a derék keskenyebb. Csak vérvörös szobrok helyett ma photoshopot használunk (radikálisabbak pedig plasztikai műtétet, akár a családtagjaikon is). És akkor már nincs megállás, hisz bárki lehet szebb, még Jennifer Lawrence-en és Beyoncén is van mit faragni. Átverjük magunkat: úgy véljük, önmagukért rajongunk a szexszimbólumokért, holott egy média által kreált lényt (a 21. század mini-willendorfi Vénuszait) imádjuk. Scarlett Johansson meg is mondta, ő sosem akart szexszimbólummá válni, ő csak egy jó színésznő szeretne lenni. Egyetlen bűne, hogy itt-ott kerekebb az átlagosnál, és ennyi már elég is, hogy beskatulyázzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik