Tudomány

Ezért maradt szűz Erzsébet királynő

Amikor VIII. Henrik kivégeztette ötödik feleségét, nem tudta, hogy ezzel egyben megásta a Tudor-dinasztia sírját is.

I. Erzsébetet nyugodtan nevezhetjük Anglia egyik legjelentősebb uralkodójának. A híres-hírhedt VIII. Henrik második házasságából származó leánygyermeke 45 évig, 1558-1603-ig üt a trónon. Nemcsak azt bizonyította be, hogy egy nő képes erős kézzel kormányozni egy országot, de a kor legnagyobb hajóhada, a spanyol nagy armada legyőzésével Angliát tengeri nagyhatalommá tette. Támogatta a gyarmatosítást és róla nevezték el az Amerikai Egyesült Államok Virginia államát.

Catherine Howard tragédiája

Merthogy Erzsébet soha nem házasodott meg, gyermeke nem született, és el is várta, hogy alattvalói és a világ a szűz királynőként tekintsen rá. Férjhez ugyan nem ment, ám azt sem vehetjük komolyan, hogy cölibátusban élte életét. A rossznyelvek szerint több szeretője, sőt még egy törvénytelen gyermeke is volt. Mivel örököse nem volt, halálával a Tudor-házról a főhatalom a Stuart-házra szállt.

Tudva, hogy az uralkodók egyik fő feladata dinasztiájuk hatalmának biztosítása, magyarul törvényes trónörökös nemzése volt, igencsak furcsa Erzsébet viselkedése. Sok magyarázat született arra, miért nem választott magának férjet: nem akart politikai házasságot kötni, így demonstrálta függetlenségét, szerelmét, Thomas Seymourt kivégezték, ő pedig nem akart mást és így tovább.

Létezik egy véres, lelki okokat sejtető magyarázat is, ami ugyancsak szerepet játszhatott Erzsébet döntésében. A történet VIII. Henrik idejéből származik, aki 1540-ben ötödször is megházasodott, a szép és nagyon fiatal udvarhölgyet, Catherine Howardot vezette oltár elé. Frigyük mindössze másfél évig tartott, Catherine 1542. február 12-én elfogyasztotta utolsó vacsoráját, majd másnap a feje porba hullt.

Édesanyját is apja végeztette ki

A hét éves Erzsébet nagyon megkedvelte a nála alig tíz évvel idősebb új asszonyt. Catherine azonban a pletykák szerint kikapós volt. Fiatal férfiakat vett maga mellé, egyikükkel szerelmi viszonyt is kezdett. Személyi titkárként ráadásul korábbi szeretőjét, Francis Derehamet alkalmazta. A szerelmes király nem akart tudomást venni felesége félrelépéseiről egészen addig, amíg megcáfolhatatlan bizonyítékot nem szerzett Catherine hűtlenségére – írja a Rubicon.hu.

Ekkor azonban felségárulás vádjával bíróság elé állította. A három hónapig tartó eljárásban vétkesnek találták a házasságtörő asszonyt, és Henrik utasításának megfelelően kivégezték. A kortársak szerint az ifjú asszony hűtlensége és halála nagyon megviselte az idősödő királyt, és Erzsébetet is: a szűz királynő állítólag Catherine halála után fogadta meg, hogy sohasem megy férjhez. Tegyük hozzá, Henrik Erzsébet édesanyját, Boleyn Annát is hasonló vádak alapján küldte vérpadra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik