Tudomány

Ezért maradt szűz Erzsébet királynő

Amikor VIII. Henrik kivégeztette ötödik feleségét, nem tudta, hogy ezzel egyben megásta a Tudor-dinasztia sírját is.

I. Erzsébetet nyugodtan nevezhetjük Anglia egyik legjelentősebb uralkodójának. A híres-hírhedt VIII. Henrik második házasságából származó leánygyermeke 45 évig, 1558-1603-ig üt a trónon. Nemcsak azt bizonyította be, hogy egy nő képes erős kézzel kormányozni egy országot, de a kor legnagyobb hajóhada, a spanyol nagy armada legyőzésével Angliát tengeri nagyhatalommá tette. Támogatta a gyarmatosítást és róla nevezték el az Amerikai Egyesült Államok Virginia államát.

Catherine Howard tragédiája

Merthogy Erzsébet soha nem házasodott meg, gyermeke nem született, és el is várta, hogy alattvalói és a világ a szűz királynőként tekintsen rá. Férjhez ugyan nem ment, ám azt sem vehetjük komolyan, hogy cölibátusban élte életét. A rossznyelvek szerint több szeretője, sőt még egy törvénytelen gyermeke is volt. Mivel örököse nem volt, halálával a Tudor-házról a főhatalom a Stuart-házra szállt.

Tudva, hogy az uralkodók egyik fő feladata dinasztiájuk hatalmának biztosítása, magyarul törvényes trónörökös nemzése volt, igencsak furcsa Erzsébet viselkedése. Sok magyarázat született arra, miért nem választott magának férjet: nem akart politikai házasságot kötni, így demonstrálta függetlenségét, szerelmét, Thomas Seymourt kivégezték, ő pedig nem akart mást és így tovább.

Létezik egy véres, lelki okokat sejtető magyarázat is, ami ugyancsak szerepet játszhatott Erzsébet döntésében. A történet VIII. Henrik idejéből származik, aki 1540-ben ötödször is megházasodott, a szép és nagyon fiatal udvarhölgyet, Catherine Howardot vezette oltár elé. Frigyük mindössze másfél évig tartott, Catherine 1542. február 12-én elfogyasztotta utolsó vacsoráját, majd másnap a feje porba hullt.

Édesanyját is apja végeztette ki

A hét éves Erzsébet nagyon megkedvelte a nála alig tíz évvel idősebb új asszonyt. Catherine azonban a pletykák szerint kikapós volt. Fiatal férfiakat vett maga mellé, egyikükkel szerelmi viszonyt is kezdett. Személyi titkárként ráadásul korábbi szeretőjét, Francis Derehamet alkalmazta. A szerelmes király nem akart tudomást venni felesége félrelépéseiről egészen addig, amíg megcáfolhatatlan bizonyítékot nem szerzett Catherine hűtlenségére – írja a Rubicon.hu.

Ekkor azonban felségárulás vádjával bíróság elé állította. A három hónapig tartó eljárásban vétkesnek találták a házasságtörő asszonyt, és Henrik utasításának megfelelően kivégezték. A kortársak szerint az ifjú asszony hűtlensége és halála nagyon megviselte az idősödő királyt, és Erzsébetet is: a szűz királynő állítólag Catherine halála után fogadta meg, hogy sohasem megy férjhez. Tegyük hozzá, Henrik Erzsébet édesanyját, Boleyn Annát is hasonló vádak alapján küldte vérpadra.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.