Élet-Stílus

Így változott a szépségideál 100 év alatt

Gyönyörű nők. Elképesztő képek. Önnek melyik korszak a kedvence?

1900-1910: A Gibson-lányok

A századfordulú szépségideálja kétségtelenül a magas, nagy mellű, széles csípőjú és vékony derekú Gibson lány volt. Az elnevezés Charles Dana Gibson nevéből származik, annak az éles szemű grafikus-illusztrátornak, aki pontosan így ábrázolta az ideális alkatú hölgyeket.

Amikor 1910-ben, a Sunday Times magazin riportere arról kérdezte, hol találkozott az első “Gibson-lánnyal”, azt válaszolta: “Láttam az utcákon, a színházban, a templomokban. Mindenhol ott voltak: ott sétálgattak a Fifth Avenue-n, és ott álldogálltak a boltokban is, a kasszák mögött.

1920-as évek: a flapper stílus

Bubifrizura, rövid szoknya és botrányos viselkedés: röviden ez jellemezte az 1920-as évek nőideálját, amit az utókor csak “flapper” néven ismer. Ezek a nők csak ritkán hordtak fűzőt, így a férfiak kedvükre legeltethették a szemüket a mellük és a derekuk vonalán.

A flapper-nők híresek voltak szabatos viselkedésükről: nyilvánosan cigarettáztak, autót vezettek, és gyakran villantották meg a bokájukat is.

1930-as évek: Mae West és a többiek

Mindössze tíz év telt el a flapperek óta, a tökéletes női alak mégis sokat változott. Széles csípő, keskeny derék, amit egy szűk ruha tett igazán hangsúlyossá. A korszak ünnepelt szexikonja Mae West volt.

1940-es évek: Rita Hayworth

A második világháború alatt feledésbe merültek a látványos domborulatok, helyüket az átlagosan vékony, formás női alak vette át.

1950-es évek: Marilyn Monroe és a homokóra alak

Ez az az évtized, amit többek között olyan szexszimbólumok neve fémjelez, mint Marilyn Monroe, Jayne Mansfield és Betty Page. A vékony, sudár alkat a múlté, helyét újra a széles csipő, a formás fenék, a végtelen hosszú lábak és a homokóra alkat veszi át.

1960-as évek: szexuális forradalom és Twiggy

A kor szépségideálját az akkori szupermodell, Twiggy testesítte meg a legjobban: fiús kinézet, rövid lábak, vékony testalkat.

1970-es évek: a sportoló nő


A 70-es években egyre több figyelmet kaptak az olyan étkezési rendellenességek, mint az anorexia és a bulímia, amire a szépségipar is reagált. Az új nőideált már nem a szupervékony, már-már betegesen sovány nők testesítették meg, hanem a sportos testalkatú, finoman izmos, hosszú hajú dívák, mint amilyen Farrah Fawcett is.

1980-as évek: sovány és izmos

Amellett, hogy újra divatba jöttek a sovány nők, folyamatosan egyre népszerűbb lett a sportos testalkat is. A legideálisabb az volt, ha valaki egyszerre volt sovány és izmos. A kor szexszimbóluma, Jane Fonda lett, akinek aerobikvideóit milliószámra vásárolták az egész világon.

Ebben az évtizedben lépett színre a két szupermodell, Claudia Schiffer és Naomi Campbell is.

1990-es évek: Kate Moss


Extravékony végtagok, sápadt bőr, zörgő csontok: az 1990-es években a modellek minden eddiginél vékonyabbak lettek.

2000-es évek eleje: Adriana Lima

Az elmúlt évtized szépségideálját kétségkívül a Victoria’s Secret angyalkái határozták meg. Így például a brazil szupermodell, Adriana Lima, aki tökéletesen megfelel a kor elvárásainak:magas, vékony testalkat, hosszú, dús hajjal, nagy mellekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik