Tudomány

Ezek a sportok nem lesznek az olimpián

Ma már nem láthatunk síbalettet az olimpián, de nélkülöznünk kell a military patrolt is - van pár sportág, amelyeknek nem sikerült megkapaszkodnia a téli olimpia műsorán.

Az újkori olimpiákon gyakori volt az úgynevezett bemutató sportok szerepeltetése. Ezek általában a rendező ország “speciális” sportjai, a cél pedig ezek népszerűsítése, valamint hogy az érdeklődést és a támogatottságot. Az első ilyen a hagyományos izlandi birkózás, a glíma volt az 1912-es stockholmi nyári olimpián. Bár bekerült a hivatalos programba, a glímában nyert érmeket nem számították az éremtáblázatokon – írja a Múlt-kor.hu.

Leszámítva 1960-at és 1976-ot, minden olimpián legalább egy, de inkább két, jellemzően a házigazda országban népszerű bemutató sportot is megismertettek a szélesebb publikummal. Ilyen volt például a baseball a Los Angeles-i olimpián 1984-ben. Ezzel a gyakorlattal végül 1992 után szakítottak.

A glíma nem hódította meg a világot:

Katonás kezdet

Addigra azonban számos érdekes versenyt izgulhatott végig az értő közönség. Ilyen volt például a military patrol, vagyis a katonai őrjárat, ami az első téli olimpiai játékokon hivatalos versenyszámként szerepelt, de négy évvel később mint bemutató sport “fokozták” le. A sífutás és a biatlonváltó kombinációja volt, férfiaknál 25, nőknél 15 kilométeren zajlott. A versenyzők a táv felénél megálltak, és a csapat három tagja összesen 18 lövést adott le egy 250 méterre lévő célra.

Minden hibás lövés után az időeredményhez hozzáadtak fél percet, s ez az összesített idő határozta meg a végső sorrendet, a verseny befejezéséhez pedig mind a négy versenyzőnek teljesítenie kellett a távot.

Az első téli olimpiát 1924-ben rendezték a franciaországi Charmonix-ban:

Művészi folytatás

Két olimpián is bemutatkozott, ám mégsem sikerült az áttörés a síbalettnek. Az 1960-as években született sportágban a versenyzők sítalpakkal a lábukon a hegyről lefele jövet ugranak, pörögnek. A hetvenes évek közepétől mindezt zenére, és a síakrobatika egyik versenyszáma lett. Annak ellenére, hogy az acrónak nevezett sport 1988-ben Calgaryban és 1992-ben Albertville-ben is esélyt kapott, nem lett belőle olimpiai versenyszám. Népszerűsége meredek zuhanásba kezdett, majd 2000-ben a Nemzetközi Síszövetség úgy döntött, száműzi a sportot.

Ha kíváncsi, hogyan kerülte el a világhírnév például a síjöringet, vagy a jéglabdát, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik