Tudomány

Ilyen volt a pornó az ókorban

Az agyagtáblákba nyomott vad szexjelenetek tömeggyártással készültek, a legtöbb háztartásban volt belőlük. Négyezer éve.

Az Izraeli Múzeum régészeti szárnyában olyan ritkán látható ősi erotikus leletek találhatók, amelyek 1500 évvel megelőzik az élet érzéki örömeinek egyik legősibb könyve, a Kámaszútra megszületését. Különösen két agyagtábla tűnik ki, amelyeken egy-egy szexuálisan túlfűtött pár látható meglepő részletességgel ábrázolva – írja a Múlt-kor.hu.

Mindkét alkotás valamikor a Krisztus előtti II. évezred elején, a Kr. e: XVIII-XVI. század idején született, az Óbabiloni Birodalom idején. Abban a a háromszáz éves periódusban, amikor a “tömeggyártott” agyagtáblák különösen nagy népszerűségnek örvendtek.


Forrás: Múlt-kor.hu

Mindkét táblán az látható, amint a férfi hátulról teszi magáévá a nőt, ám a kisebb méretű domborművön van egy lényeges különbség: a nő itt aktus közben szívószállal sört szürcsöl. Julia Assante keletkutató szerint ez egy “vizuális szójáték” – a nő szájában látható szívószál és az ajkához boros poharat emelő férfi képe – az orális szexet juttatja eszünkbe.

Az ókori Mezopotámia területéről származó agyagtáblákon számos szexuális pózt örökítettek meg. Mivel az apró, tenyérben elférő tárgyak a templomoktól kezdve a sírokon át, egészen az otthonokig mindenütt megtalálhatók voltak, nehéz általános érvényű magyarázatot adni használatukra. Az mindenesetre leszögezhető, hogy népszerű darabokról volt szó.


Forrás: Múlt-kor.hu

Ez egyfajta pop-art volt, olcsó anyagot használtak hozzá és könnyű volt elkészíteni – magyarázza a tárlat kurátora, Laura A. Peri. A szexualitás fontos eleme volt a sumer és babiloni művészetnek és irodalomnak, különösen az Kr. e. harmadik évezred végén és a második évezred elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik