Tudomány

Kővel dobál, ha szexet akar

Mindenki más stratégiával igyekszik magára felhívni az ellenkező nem figyelmét. A kapucinus majom hölgyek például kőzáporral árasztják el szívük választottját.

Sok főemlős nőstényén külső jelek mutatják, mikor fogamzóképes. Nemi szerveik ilyenkor megduzzadnak, élénk színekben pompáznak, illetve erős szagokat árasztanak. A lényeg, hogy a leendő férj észbe kapjon, és megkezdje az udvarlást.

A kapucinus majmoknál azonban kívülről semmi jele annak, hogy eljött végre az idő. Ezek a hölgyek tehát kénytelenek másként az erősebbik nem tudomására hozni szex iránt támadt igényüket.

Nem is haboznak jelt adni, amit egyes vérmesebb asszonyságok igencsak széles keretek közt értelmeznek: jókora követ vágnak a légyott helyett inkább hasukat tömő hímekhez. A cseppet sem romantikus viselkedést most először sikerült megfigyelni vadon élő állatok körében a brazíliai őserdőben.

A kutatók először csak három dobáló amazont figyeltek meg csoporton belül, ám a példa ragadós volt, rövidesen mások is eltanulták a módszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik