Tudomány

Mégsem szűnik meg a WinAmp

winamp (winamp, )
winamp (winamp, )

Utolsó pillanatban mentették meg az egykor népszerű programot.

Novemberben már megírtuk, megszűnésének napján pedig meg is sirattuk az évezredforduló környékén felkapott mp3-lejátszó programot. Ha valaki anno lemaradt volna róla, a WinAmp olyan volt a számítógépes zenelejátszók között, mint a Google az internetes keresőmotorok között – az AOL nem hiába áldozott 1999-ben 80 millió dollárt a fejlesztő cég bekebelezéséért.

Időközben azonban megváltoztak az erőviszonyok, s bár maga a program továbbra is kitűnő, az emberek már egyszerűen másképp és máshol fogyasztják a zenét és az egyéb audiovizuális tartalmakat. Éppen ezért hosszas szenvedés után az AOL úgy döntött, megszabadul a feleslegtől, és aláírta az egykori sikerszoftver halálos ítéletét.

Az internet felsóhajtott, a Radionomy (egy digitális zenevállalkozás) pedig rászánt 5-10 millió dollárt és 12 százalékos részesedést ajánlott az AOL-nek, hogy átvehesse a WinAmpot és a Shoutcastet. S míg az előbbi programnak inkább nosztalgikus értéke van, az utóbbi megszerzésével a Radionomy immáron az internetes rádiók felének ad otthont.

Az új tulajdonos mindkét termékben lát potenciált, ezért továbbra is fejleszteni kívánja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik