Tudomány

Méterről méterre vásárolják fel az internetet

internet(960x640)(1).jpg (internet)
internet(960x640)(1).jpg (internet)

A Facebook és a Google ráuntak a szolgáltatók uralmára.

A digitális birodalom felosztása mindeddig egyértelmű volt: a világhálót közvetítő kábelek a szolgáltatóké, míg az ezeken át érkező tartalom az internetes óriásoké. Azonban a jelentős vagyonra szert tett online vállalkozások néhány éve ráeszméltek arra, hogy függésük teljesen felesleges, hiszen kábeleket bárki tud fektetni – ékes példája ennek a Google üvegszálas hálózata, amely világszerte már 161 ezer kilométer hosszú.

Azonban a Wall Street Journal jelentése szerint nem a Google az egyetlen, amely fizikailag is uralni kívánja az internetet. A Facebook például nemrég Európában épített ki egy jelentősebb hálózatot, amely közvetlenül kapcsolódik az arktiszi adatközponthoz; de a közösségi oldal tulajdonát képezi tízezer kilométernyi, a Csendes-óceán mélyén fekvő vezeték is. A buliból nem marad ki az Amazon webáruház sem, amely költségvetéséből 2,6 milliárd dollárt szán üvegszálas vezetékekre, ahogy a Microsoft is saját hálózatokat épít.

Hogy miért? Egyelőre a függetlenség és a stabil tartalomszolgáltatás érdekében – azonban azt elképzelni sem tudjuk, hogy mi történne, ha néhány évtizeden belül az internetes óriásoknak sikerülne átvenni a piac feletti uralmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik