Tudomány

2013: a technológia halála

Idén számos tech-termék szenderült jobblétre - itt van öt, ami nekünk hiányozni fog.

Felsorolásunk a teljesség igénye nélkül készült, ezt nem tagadjuk. Éppen ezért a kommentek közt szívesen fogadnánk további kütyüket, szolgáltatásokat vagy egyéb információs technológiával kapcsolatos akármiket, amik 2013-ban távoztak az örök bitmezőkre.

iPhone 5
A hosszított Apple-telefon tavaly ősszel jelent meg és itthon is százával várták érkezését. Azonban az iPhone 5S és iPhone 5C idei megjelenésével párhuzamosan a tavalyi modell úgy tűnt el a kínálatból, mintha soha nem is létezett volna. Ez persze nem meglepő, hiszen az 5C pontosan ugyanazt tudja, mint elődje – csak épp műanyag borításban.

MySpace
Több évnyi ötletelés és tervezés után idén nyáron bemutatkozott a Justin Timberlake által felturbózott, vadi új MySpace. Aki néhány év kihagyás után visszatérne nosztalgiázni, az egyrészről nem fog ráismerni az oldalra, másrészről pedig hiába keresi régi fényképeit és egyéb feltöltéseit, hiszen a megújulással együtt a klasszikus MySpace-t egyszerűen törölték a világhálóról.

AltaVista
Az internetveteránok talán még emlékeznek arra, hogy a Google előtt is létezett a keresőoldal – ez pedig az AltaVista volt. Volt, a Yahoo! által tíz éve felvásárolt online központ idén júliusban hivatalosan is leállt. Nem mintha még bárki használta volna.

WinAmp
Néhány éve nem volt kérdés, hogy egy mp3 kiterjesztésű fájlt mivel játszik le az ember – a Nullsoft sikerszoftvere felett azonban eljárt az idő. Félreértés ne essék, maga a program továbbra is pont olyan kitűnő, mint másfél évtizede volt, azonban ha az ember manapság zenét hallgatna a számítógépen, valószínűbb, hogy a YouTube vagy az iTunes kínálatából válogat. Az információtechnológia ikonikus alakját vesztettük el, azonban szerkesztőségünknek mégsem ez fájt a leginkább, hanem a…

Google Reader
S bár készséggel elhisszük, hogy az RSS-csatornák nem lettek olyan népszerűek, mint azt egykor az internet-tudorok gondolták, hatékonyabb módja az információ begyűjtésének nem volt. A Google Readernek köszönhetően az embernek nem kellett ellátogatnia tucatnyi oldalra, hogy megnézze a legfrissebb híreket, hanem a legfrissebb hírek maguktól jöttek a Reader felületére. El se meséljük, egy újságírónak ez milyen hasznos. A Google hiányában a legtöbben a Feedly szolgáltatásait veszik igénybe, s bár kétségtelenül ügyes próbálkozás, a Readert semmi nem helyettesítheti.

Tech-cucclik, emléketek örökké velünk marad. Nektek mi fog hiányozni idénről?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik