Tudomány

Menthetetlenek a partra vetődött delfinek

El kell altatni az Új-Zélandon partra vetődött delfincsorda még életben lévő, de a nyílt tengerre visszajutni képtelen tagjait - közölték a szigetország hatóságai csütörtökön.

Az állatokat többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült visszavezetni mélyebb vizekbe, a delfinek újra és újra visszatértek a homokos strandra a Déli-sziget Golden Bay nevű partszakaszán, Farewell Split közelében.

Tizenhárom delfin vetődött partra kedden, közülük öt már az első este elpusztult, nyolcat sikerült életben tartani, de a megzavarodott példányok a természetvédők és az önkéntesek minden erőfeszítése ellenére sem találták meg az utat a nyílt tengerre. Az állatok elaltatása azért vált szükségessé, hogy véget vessenek kínlódásuknak.

“Nehéz döntés, de a delfinek feszültek és szenvednek attól, hogy az elmúlt két nap során sok időt töltöttek a szárazföldön” – mondta John Mason, a természetvédelmi hatóság képviselője.

Január 6-án 39 gömbölyűfejű delfin pusztult el ugyanezen a partvidéken, miután partra vetődött. Farewell Split és környéke, a Golden Bay végzetes csapdának bizonyul a delfinek számára: a januári esetet megelőzően is volt példa tömeges pusztulásra, 2012-ben például több mint száz példány hullott el, miután partra vetődött.

A tudósok egyelőre nem tudják, mi az oka a partra vetődésnek, de úgy vélik, az állatok elveszítik tájékozódási képességüket a sekély vízben, de az is lehetséges, hogy egy beteg példányt követve sodródnak partra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik