Nagyvilág

Nyolc delfint űztek el a “gyilkos strandról”

Az új-zélandi Golden Bay nem először bizonyult végzetes csapdának az állatok számára: 2012-ben például több mint száz példány hullott el, miután partra vetődött.

Nyolc delfint sikerült megmenteni természetvédőknek és önkénteseknek szerdán az előző nap Új-Zélandon partra vetődött tizenhárom példányból, félő azonban, hogy az állatok újra sekélyebb vizekbe tévednek.

A mentésben résztvevők láncot alkotva próbálták visszakényszeríteni mélyebb vizekbe a delfineket a vízszint emelkedésével, az állatok mozgását hajókról is nyomon követték. Egy ponton a tengeri emlősök újra a part felé indultak, az önkénteseknek azonban sikerült elijeszteni őket, és vélhetően a dagály is a nyílt tenger felé tereli az életben maradt példányokat.

A szigetország természetvédelmi hatóságait helyi idő szerint kedd reggel figyelmeztették, hogy körülbelül hatvan delfint láttak Farewell Splitnél, ahol január 6-án 39 gömbölyűfejű delfin pusztult el, miután partra vetődött. Az állatok egy részét el kellett altatni.

Farewell Split és környéke, a Golden Bay végzetes csapdának bizonyul a delfinek számára: a januári esetet megelőzően is volt példa tömeges pusztulásra, 2012-ben például több mint száz példány hullott el, miután partra vetődött.

A tudósok egyelőre nem tudják, mi az oka a jelenségnek. Úgy vélik, az állatok talán elveszítik tájékozódási képességüket a sekély vízben, de az is lehetséges, hogy egy beteg példányt követve sodródnak partra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik