Tudomány

Röptében kapja el a madarat egy hal

fecske a földön (fecske, )
fecske a földön (fecske, )

Fordult a kocka, itt és most nem a hal emelkedik vergődve a levegőbe...

Alábbi videóhoz sokat nem tudunk hozzátenni, a képek önmagukért beszélnek. Talán annyit, hogy a fecskék zöme az emberhez közel él, településeken fészkel, a fejünk fölött cikázva fogdossa össze a rovarokat, számára az mégis a vadon. Ahol éhes szájak, karmok lesik minden egyes mozdulatát.

Az egyik legmozgékonyabb madárról van szó. Testük karcsú és áramvonalas, hosszú, hegyes szárnyukkal gyorsan repülnek és nagyon fordulékonyak. Magyarországon három fajuk fészkel, a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske. Télen itt hagynak bennünket, átszelik a Szaharát, ismert telelő területeik Közép- és Dél-Afrikában vannak. Gyors ütemben pusztulnak, a partifecskék állománycsökkenése éves viszonylatban akár 20 százalék is lehet, ám a másik két fajé is 5-7 százalék között mozog.

Visszatérve a videóhoz, akármennyire mozgékonyak is ezek az apró madarak, a rovarok utáni hajsza hevében vagy akár azért, hogy repülés közben igyanak pár kortyot, meg kell közelíteniük a vízfelszínt. Ha pedig egy afrikai tigrishal a mélyben épp erre vár, gyorsaság terén jól láthatóan felveszi a versenyt a madárral. Ez egyébként az első bizonyíték, hogy halak nem a víz felszínén nyugodtan ücsörgő madarat, hanem repülő szárnyasokat zsákmányolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik