Az egy dolog, hogy a Nemzetközi Űrállomás legénysége a gravitáció hiánya okán ha akarna se tudna semmit olajban rendesen kisütni, az Európai Űrügynökség kutatói szerint a rántott hús és a sült krumpli a Földön se az igazi.
Az ESA mérnökei fogtak egy fritőzt és a gravitációs körülmények szimulálása érdekében rákötötték egy centrifugára. Így nemcsak azt tudták mérni, hogy a Föld tömegvonzásához képest mennyi erőre van szükség az ideális sütéshez, hanem azt is, hogy milyen szögben kell állnia a hasábburgonyának.
Kiterjedt kutatásuknak köszönhetően a kutatócsoport arra következtetésre jutott, hogy nulla fokos lejtőn (úgynevezett sík felszínen), és a Jupiteren érezhető, a földinél háromszor erősebb gravitációs térben készülne a világuniverzum legfinomabb sült krumplija – köszönhetően annak, hogy az erősebb tömegvonzás nagyobb hőáramlást és kisebb buborékokat eredményezne.
S bár mindez komolytalannak tűnik, igenis komoly célt szolgált: a tudósok ugyanis a jövő kozmonautáinak a dolgát szerették volna megkönnyíteni, nehogy egy hosszabb űrutazás során derüljön fény a gasztronómiai problémákra.