Tudomány
rantott-hus(1)(960x640)(4).jpg (rántott hús, )

Képtelenek olajjal sütni az űrhajósok

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 01. 12. 09:57

A gravitáció hiánya miatt a sült krumpli és a rántott hús is fizikai lehetetlenség.

Korábban a témában:

Egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy mekkora biztonsági kockázatot jelentene, ha a Nemzetközi Űrállomás legénysége a fejébe venné, hogy egy fritőzt szeretne beüzemelni. Egy új tanulmány szerint az űrhajósok, ha akarnának se tudnának semmit rendesen olajban kisütni.

Mint kiderült, az ételek ilyetén elkészítéséhez elengedhetetlenül fontos a konvekció, vagyis az olyan hőáramlás, melynél a meleg olaj felfelé, míg a hideg lefelé mozdul – gravitáció híján pedig nincs értelme vertikális irányokról beszélni.

A kutatásból az is kiderült, hogy az olajban sült ételek 3G-s erőnél a legfinomabbak, ugyanis a hőáramlás ereje megnő, míg az olajbuborékok kisebbek lesznek. Ezzel szemben 9G felett és 0G közelében egyszerűen lehetetlenné válik jól kisütni valamit – az olaj forrósága ugyan biológiailag ehetővé teszi az ételt, de nem jön létre a ropogós külső, az étel egyszerűen átázik, tocsog az olajban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.