Tudomány

Rejtélyes betegség: írni tud, olvasni nem

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 01. 09. 05:59

Igaz, egyes internetezők is produkálják ezeket a tüneteket.

Korábban a témában:

Az anonimitása megőrzése érdekében csak M.P.-ként hivatkozott hölgyről annyit lehet tudni, hogy óvónő és az olvasás szakértője – ennek ismeretében talán érthető az a páni félelem, amely azon a csütörtök reggelen fogta el, mikor nemcsak kis nebulói firkáit nem tudta értelmezni, hanem a felnőttek által írt könyveket sem. A betűk egyik pillanatról a másikra felfoghatatlan hieroglifákká alakultak.

Tünetei azonban itt nem fejeződtek be, a következő napokban egyre lassabbnak érezte gondolkodását és szókincsét is egyre nehezebben tudta használni. Ezen a ponton már inkább a sürgősségi osztály felé vette az irányt, a diagnózis pedig roppant különösnek bizonyult: agráfia nélküli alexia – vagyis írni tud, olvasni viszont nem.

Mint az később kiderült, azon a bizonyos csütörtökön – anélkül, hogy észrevette volna – elszenvedett egy stroke-ot, amely megszakította a kapcsolatot agya nyelvi- és vizuális központjai között.

Bár szinte lehetetlen elképzelni a helyzetét – mégis hogy tud valaki írni, ha képtelen olvasni? -, jól példázza a fejében uralkodó állapotokat az, ahogy M.P. ismét “megtanult” olvasni: amikor orra elé kerül egy szó, először az első betűre koncentrál és ujját végighúzza annak alakján. Mindeközben fejben az abc-t sorolja, méghozzá mindaddig, amíg a mutogatott és a fejben kimondott betű nem egyezik. Ekkor valami kattan és felismeri, hogy a mutogatott betű M – bár elolvasni továbbra sem tudja. Éppen ezért így halad betűről betűre.

A tragikus betegség azonban nem törte meg: a hölgy jelenleg stroke-pácienseknek gyűjt adományokat és önéletrajzi kötetét írja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.