Tudomány

Képtelenek olajjal sütni az űrhajósok

rantott-hus(1)(960x640)(4).jpg (rántott hús, )
rantott-hus(1)(960x640)(4).jpg (rántott hús, )

A gravitáció hiánya miatt a sült krumpli és a rántott hús is fizikai lehetetlenség.

Egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy mekkora biztonsági kockázatot jelentene, ha a Nemzetközi Űrállomás legénysége a fejébe venné, hogy egy fritőzt szeretne beüzemelni. Egy új tanulmány szerint az űrhajósok, ha akarnának se tudnának semmit rendesen olajban kisütni.

Mint kiderült, az ételek ilyetén elkészítéséhez elengedhetetlenül fontos a konvekció, vagyis az olyan hőáramlás, melynél a meleg olaj felfelé, míg a hideg lefelé mozdul – gravitáció híján pedig nincs értelme vertikális irányokról beszélni.

A kutatásból az is kiderült, hogy az olajban sült ételek 3G-s erőnél a legfinomabbak, ugyanis a hőáramlás ereje megnő, míg az olajbuborékok kisebbek lesznek. Ezzel szemben 9G felett és 0G közelében egyszerűen lehetetlenné válik jól kisütni valamit – az olaj forrósága ugyan biológiailag ehetővé teszi az ételt, de nem jön létre a ropogós külső, az étel egyszerűen átázik, tocsog az olajban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik