Tudomány

Botfülű? Segít a tudomány

fül (fülbevaló, )
fül (fülbevaló, )

Néhány kutató szerint bárkinek lehet abszolút hallása.

Ugyan egyesek szerint az abszolút hallás – vagyis egyes emberek azon képessége, hogy referenciahang nélkül tudnak azonosítani bármely zenei hangot – genetika kérdése, a tudományos közösség túlnyomó része szerint tanulható. Igaz, csak és kizárólag abban a korban, amikor az embergyerek a saját nevét tanulja meg – utána az agyunk úgy fejlődik, hogy erre már soha többé nincs lehetőség.

Legalábbis eddig így tudtuk. Néhány kutató ugyanis felnőtt egereket kínált meg (egyebek mellett epilepszia elleni gyógyszerekben használt) hiszton deaciteláz inhibitorral, és olyan érdekességre lett figyelmes, hogy a kísérletet felnőtt férfiakkal is megismételték. Mint kiderült, a szer egyik hatása, hogy lehetővé teszi az agy számára olyan dolgok elsajátítását, melyeket a gyerekkor után már magától nem tud.

S bár azt senki nem állítja, hogy az abszolút hallás mellé zenei tehetség is jár, Mozart és Michael Jackson is rendelkezett ezzel a képességgel, úgyhogy a magunk részéről várjuk a csodaszer piaci bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik