Tudomány

Gyomból autógumi

pitypang (pitypang, )
pitypang (pitypang, )

Nagy érték lesz egyszer még a gyermekláncű, jól jövedelmező bizniszhez vetettek rá szemet.

Az abroncsgyártás fő alapanyagának számító természetes kaucsuk drágulása miatt újra képbe került a pitypang, amely néhány éven belül egy tízezer milliárd forintos iparág új sztárja lehet – írja a vs.hu

A nem túl népszerű gyomnövény – vagy ahogy sokan ismerik: gyermekláncfű, kutyatej, pimpó – szárában lévő tejszerű váladék lényegében megegyezik a csak a trópusi országokban megélő kaucsukfa nedvével.

Egy autógumi 40 százalékban természetes és szintetikus kaucsukból épül fel. A természetes kaucsuk ára az utóbbi tíz évben megduplázódott, ezért kezdtek újra foglalkozni a gyártók az alternatív nyersanyagok témájával.

Ha minden a tervek szerint alakul, egy hektárnyi, megfelelő tulajdonságú pitypangokkal teleültetett mező ugyanannyi természetes kaucsuk előállítására lehet elég, mint egy hektár jelenlegi kaucsukfa ültetvény. Ám míg utóbbiak messze – elsősorban Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában – vannak, addig a pitypang akár a gyárudvaron is nőhet, igénytelensége miatt pedig a termesztése sem különösebb kihívás – olvasható cikkben.

Korábban mi is megírtuk, hogy cumi és óvszer is készülhetne akár pitypangból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik