Tudomány

Pitypangból cumi és óvszer

A gyermekláncfű forradalmasíthatja a gumigyártást.

Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént. Így új út nyílik a gumigyártásban. Amíg azonban megjelennek az első pitypangból készült autógumik, még el kell telnie néhány évnek. Az alvadásért felelős enzim kikapcsolásával még csak az első lépést tették meg a kutatók.

A genetikailag módosított növényt tilos szabadföldön termeszteni, ezért hagyományos úton kell előállítani a nem alvadó tejnedvű pitypangot.

Dirk Prüfer, a Münsteri Egyetem kutatója szerint a nagyléptékű termesztésre még úgy öt évet kell várni.

MIÉRT JOBB A PITYPANGGUMI?

Az ipar számára azért fontos a pitypangkaucsuk, mert ezt a nyersanyagot eddig nagyrészt a délkelet-ázsiai gumifából származtatták.

Azt azonban gombafertőzés fenyegeti, és a helyi – például kínai és indiai – kereslet igencsak megnőtt a közelmúltban, vele együtt pedig a kaucsuk ára is.

Létezik persze mesterséges kaucsuk, az azonban kőolajszármazék, így a világpiaci ára erősen ingadozik.

A aacheni Frauenhofer Intézet munkatársa, Christian Schulze Gonover szerint: a gyermekláncfű nem fogja azonnal teljesen kiváltani a gumifát, és a tízmillió tonnás globális keresletet sem fogja fedezni, azonban az európai piac tíz-húsz százalékának kiszolgálása reális cél a következő tíz évre.

A 2006-ban indult kutatási projektet hétfőn a német “Land der Ideen” – ötletek országa – versenyen a jövő ötleteként díjazták.

Az ötlet maga pedig nem új – már az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt. Az auschwitzi koncentrációs tábor körül pitypangmezők terültek el, amelyeket a foglyoknak kellett learatniuk.

AJÁNLOTT LINK:

Land der Ideen – ötletek országa – verseny (land-der-ideen)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik