Gazdaság

Téli gumi: az ár fontosabb, mint a biztonság

téligumi (téligumi)
téligumi (téligumi)

A magyar vásárlóknál a költségtakarékosság fontosabb szempont, mint a biztonság, ezért továbbra is keresettek az ismeretlen ázsiai márkák – nyilatkozták a Napi Gazdaságnak neves gumimárkák kereskedői.

A magyar vásárlók az olcsó, kevéssé ismert ázsiai márkák, valamint a használt, kétes eredetű és garancia nélkül árult márkás abroncsokat keresik elsősorban − mondta a Napi Gazdaságnak Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója. Hasonlóan látja Rábai Dániel, a Bridgestone regionális adminisztrációs igazgatója is, aki szerint a használt piaci felfutás a megtakarítás mellett veszélyforrást is jelenthet − ráadásul az ezekkel foglalkozó cégek áfát és környezetvédelmi díjat sem fizetnek a behozott abroncsok után.

Az elmúlt években mérsékelten, évente 2 százalékkal csökkent a kibocsátott gumiabroncsokon belül a téliek aránya, ami 2010-ben még 52 százalék volt. Az abroncskereskedők szerint a nyári abroncsoknál a teljes idei szezon enyhe növekedést hozott, a tavalyi hosszú és kemény tél nyomán pedig várható, hogy a téli szegmens is növekedésnek indul.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a Magyar Gumiabroncs Szövetség már tárgyal a kormánnyal arról, hogy − Németországhoz hasonlóan − Magyarországon is legyen ajánlott (nem kötelező) a téli abroncsok használata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik