Tech

Az északi sarkkörre költözik a Facebook

A közösségi oldal egy minivároskát építene Svédországban, ahol boldogan hűsölhetne az összes szervere.

Kapcsolódó cikkek

A Luleå városának szélén felépítendő szerverpark mindössze száz kilométerre van az északi sarkkörtől és ugyanazért számít ideális helyszínnek, amiért Izland is: földrajzi helyzete okán roppant hideg van. Az átlagos hőmérséklet mindössze 2 fok, ráadásul 1961 óta nem telt el úgy 24 óra, hogy 30 foknál melegebb legyen.

A Facebook éppen ezért teljes nyugalommal építheti fel három, összesen tizenegy focipályányi alapterülettel rendelkező szerverparkját, ahol a folyamatos szellőztetés által biztosított hideg levegő garantálja, hogy egyetlen számítógép se melegedjen túl.

A befejezett szerverpark annyi elektromosságot vesz majd igénybe, mint egy 50 000 fős település.


Nagyobb térképre váltás

A hír egyébként annyiban talán meglepő, hogy a világ legnagyobb forgalmú oldalának kiszolgálására éppen idén tavasszal készült el egy gigantikus szerverfarm. A központ a messzi és vadregényes Oregon államban kapott helyet. A Prinevilleben felépített központ 13 700 négyzetméter területű és a Facebook forgalmának felét elbírja.

Elsősorban a megfelelő klíma miatt esett a választás az oregoni helyszínre. Többnyire hideg és száraz a levegő, amely megfelelő a szerverek hűtéséhez, spórolni pedig ezen lehet igazán. A hideg levegő a szerverfarm házának tetején lép be, majd elkeverik a gépekből kiáramló meleg levegővel, amelyek egy szinttel lejjebb vannak. A hűvös levegő áthalad egy sor légszűrőn, páramentesítőn, ahol egy finom spray alkalmazásával beállítják a megfelelő hőmérsékleti és páratartalom-értéket, majd ezt a keveréket küldik vissza annak a teremnek a padlózatán keresztül, amelyben a szerverek vannak. A rendszer szépsége, hogy gyakorlatilag olyan, mintha szellőztetnénk, a levegő szabadon áramlik.


Képgaléria a prineville-i farmról. (forrás: facebook.com.)

Kis csavar a nagy takarékosságban, hogy a szervereket megvilágító – és nyilván a Facebook színére is utaló LED-lámpák tömege – kék lett annak ellenére, hogy ha zöldben világítana, akkor LED-enként 5 centet spórolt volna magának a Facebook. Úgy látszik, azért ott sem minden a pénz.

Arra vonatkozóan sincs sok adat, hogy hány szerver szolgálja ki a Facebook elképesztő forgalmát, de három évvel ezelőtt a cég technológiai vezetője 30 ezer szerverről beszélt, majd két évvel később 2010-ben, amikor a Facebook igazán beindult, már 60 ezer darabról szóltak a hírek, így mára vélhetően 100 ezer felett lehet a számuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik