Tudomány

Űrséta szenteste: Kész az ISS hűtőrendszere

világűr (világűr, csillagok, föld)
világűr (világűr, csillagok, föld)

Sikeresen befejezte űrsétáját kedd este a Nemzetközi Űrállomás két asztronautája, akik megjavították az űrállomás meghibásodott hűtőrendszerét.

Az amerikai űrhivatal (NASA) történetében ez a második olyan alkalom, amikor szenteste hajtanak végre űrsétát. Az első ilyen “kirándulás” 14 évvel ezelőtt történt.

Az 53 éves Rick Mastracchio és a 44 éves Michael Hopkins amerikai űrhajós kicserélte az egyik hűtőrendszer meghibásodott szelepű ammóniapumpáját, amelynek szerelését még szombaton kezdték el. A két asztronauta akkor 5 óra 28 percet tartózkodott a világűrben. A keddi művelet tovább tartott a tervezett hat és fél óránál, mert kisebb műszaki problémák nehezítették a munkát. Az űrhajósok végül 7 óra 15 percet töltöttek a nyílt űrben.

Fotó: AFP/NASA

A 450 tonnás ISS hűtőrendszere 10 nappal ezelőtt hibásodott meg, azóta az egyik ammóniapumpa egyik szelepe nem működött rendeltetésszerűen. Az ügynökség illetékesei korábban megerősítették, hogy az űrállomás tevékenységében nem okoz problémát a meghibásodás, mivel a másik hűtőrendszer tökéletesen működik. A NASA mindazonáltal úgy döntött, nem kívánja hosszú ideig tartalékrendszer nélkül hagyni az állomást.

Az ISS-en óvatosságból csökkentették azon berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.
A 353 kilogramm súlyú pumpa körülbelül egy kétajtós hűtőszekrény méretével azonos, mérgező ammóniát tartalmazó csőhálózattal felszerelt ormótlan berendezés. A NASA által kidolgozott terv első részeként szombaton lekapcsolták a meghibásodott pumpát az űrállomás rendszeréről, kedden teljesen kihúzták, elhelyezték az új alkatrészeket, majd működésbe hozzák az újonnan felszerelt szivattyút, ha az űrhajósok visszatérnek az űrállomás belsejébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik