Tudomány

Villámgyorsan végeztek az űrhajósok a szereléssel

űrséta (űrséta)
űrséta (űrséta)

Úgy néz ki egyelőre, hogy karácsonykor mégsem kell munkával tölteniük az idejüket az asztronautáknak.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajósai szombaton űrsétára indultak, hogy megjavítsák a Nemzetközi Űrállomás (ISS) meghibásodott hűtőrendszerét.

Az 53 éves Rick Mastracchio és a 44 éves Michael Hopkins amerikai űrhajósok a tervezett 6 óra 30 perc helyett gyorsabban végeztek: már 5 óra 29 perc elteltével visszamehettek az ISS zsilipkamrájába.

Fotó: AFP/NASA

“Kiváló és igen gyors munka volt” – mondta a texasi Houstonban működő irányító központ egyik illetékese, amikor a két űrhajós a tervezettnél rövidebb idő alatt szerelte le a meghibásodott ammóniapumpa négy csővezetékét, illetve az elektromos vezetékeit.

A földi irányító központ munkatársai ezért arra kérték a két asztronautát, hogy kezdjék meg a hétfői második űrsétára tervezett munkákat. Az űrhajósok így nekiláttak a meghibásodott ammóniapumpa leemeléséhez.

A harmadik – karácsony napjára tervezett – űrsétára így várhatóan nem lesz szükség, mert Rick Mastracchio és Michael Hopkins várhatóan hétfőn be tudja fejezni az új ammóniapumpa beszerelését.

A szerelési munkákat a két űrhajós az ISS 15 méter hosszú robotkarja segítségével végezte el, amelyet belülről a műveleteket összehangoló japán Vakata Koicsi kezelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik