Tudomány

Másodszor is űrsétán az asztronauták

űrhajós (űrhajós)
űrhajós (űrhajós)

Újabb, immáron második űrsétára indult kedden a Nemzetközi Űrállomás két asztronautája, hogy befejezze az űrállomás meghibásodott hűtőrendszerének korábban megkezdett javítását.

Az amerikai űrhivatal (NASA) történetében ez a második olyan alkalom, amikor szenteste hajtanak végre űrsétát. Az első ilyen “kirándulás” 14 évvel ezelőtt történt.

Rick Mastracchio és Michael Hopkins amerikai űrhajós ezúttal kicseréli az egyik hűtőrendszer meghibásodott szelepű ammóniapumpáját, amelynek szerelését még szombaton kezdték el. A két asztronauta akkor 5 óra 28 percet tartózkodott a világűrben. A keddi javításra már hat és fél órát szánnak.

A 450 tonnás ISS hűtőrendszere 10 nappal ezelőtt hibásodott meg, azóta az egyik ammóniapumpa egyik szelepe nem működik rendeltetésszerűen. Az ügynökség illetékesei korábban megerősítették, hogy az űrállomás tevékenységében nem okoz problémát a meghibásodás, mivel a másik hűtőrendszer tökéletesen működik. A NASA mindazonáltal úgy döntött, nem kívánja hosszú ideig tartalékrendszer nélkül hagyni az állomást.

Az ISS-en óvatosságból csökkentették azon berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.
A 353 kilogramm súlyú pumpa körülbelül egy kétajtós hűtőszekrény méretével azonos, mérgező ammóniát tartalmazó csőhálózattal felszerelt ormótlan berendezés. A NASA által kidolgozott terv első részeként szombaton lekapcsolták a meghibásodott pumpát az űrállomás rendszeréről, kedden majd teljesen kihúzzák, elhelyezik az új alkatrészeket, és működésbe hozzák az újonnan felszerelt szivattyút.

A NASA hétfőn közölte, hogyha minden az előre tervezett módon alakul, akkor már a második űrséta alkalmával befejezik a javítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik