Tudomány

Házilag barkácsolt űrruhában dolgoznak az űrhajósok

urseta(960x640)(1).jpg (űrséta)
urseta(960x640)(1).jpg (űrséta)

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) "házilag" készített lélegeztető csövekkel és nedvszívó párnácskákkal szerelik fel az űrhajósok szkafanderét, hogy lehessen folytatni a Luca Parmitano olasz űrhajóssal történt incidens miatt szeptember eleje óta szüneteltetett űrsétákat - közölték szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei.

Az olasz űrhajósnak július 16-án meg kellett szakítania az ISS-en kívüli munkát, mivel víz szivárgott a sisakjába. Luca Parmitano csak amerikai űrhajóstársa, Chris Cassidy segítségével tudott visszatérni az ISS fedélzetére. A bajba került űrhajós később elismerte, hogy a szivárgás miatt szörnyű pillanatokat élt meg, sokkos állapotba került, kis híján megfulladt, nem hallott és beszélni sem tudott.

Az eset kivizsgálása még nem ért végett, de annyi biztos, hogy a víz az űrruha szellőzőrendszeréből került a sisakba. A NASA le fogja cserélni az összes űrruhát, de erre csak februárban kerülhet sor, amikor az ISS-re érkezik a Dragon űrhajó.
Allison Bolinger, az űrsétákért felelős NASA-illetékes szerint addig is elővigyázatosságból az ISS űrhajósai által készített műanyag lélegeztető csöveket vezetnek be a sisakba, hogy az asztronauták levegőt vehessenek, ha olyasmi fordulna elő velük, mint ami Parmitanóval történt. Emellett a szkafanderben különleges nedvszívó párnácskákat is elhelyeznek, amelyek  felfognák a vizet.

A szovjetek kezdték

Talán meglepő, de az első űrséta közel 50 éve történt. 1965-ben Alekszej Leonov, a Voszhod-2 küldetés részeként töltött 12 percet az űrben.

A három hónapos szünet utáni újabb űrsétára a tervek szerint szombaton kerül sor, majd a jövő hétfőn és szerdán is ki kell mennie az űrbe két amerikai űrhajósnak, Michael Hopkinsnak és Richard Mastracchiónak. Minden alkalommal mintegy 6,5 órát tartózkodnak majd a világűrben, hogy az ISS hűtőrendszerében kicseréljenek egy hibásan működő szelepet.

Hopkinsnak kell majd magára öltenie azt a szkafandert, amelyet az ominózus napon Luca Parmitano viselt, de a NASA ISS-programját irányító Mike Suffredini úgy fogalmazott, meglepő lenne, ha ezúttal ismét gondok adódnának. Az űrruhán ugyanis azóta kicserélték szellőztető szivattyút, és elemzésre visszaküldték a Földre. A NASA mérnökei fényt derítettek arra, hogy a levegőt és vizet áramoltató, levegőszűrővel ellátott berendezés vízleválasztó részében lévő apró lyukacskák el voltak tömődve, és ez okozhatta azt, hogy a víz visszaáramlott a szellőzőkörbe, és onnan a szkafander sisakjába. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogyan került szennyeződés a vízbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik