Tudomány

Megszületett a rákgyógyító nanorobot

mutet(960x640)(2).jpg (műtét)
mutet(960x640)(2).jpg (műtét)

A világ első rákfelismerő és -gyógyító nanorobotját fejlesztették ki dél-koreai tudósok.

A Csonam Egyetem kutatócsoportja génmódosított baktériumokat használt, melyek a rákos sejtek környezetében túlzottan termelődő speciális anyagokra vagy fehérjékre (mint például a VEGF, vagyis a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor) képesek rátalálni – adta hírül a dél-koreai Tudományos, Informatikai és Tervezési Minisztérium. Ha az anyagokat felismerték, baktériumok egy 3 mikrométeres (a méter milliomod része) robotot indítanak be, mely a rákos sejtekhez érve automatikusan gyógyszerrel permetezi be őket.

A kutatás új utat kínál a rák diagnózisára és gyógyítására: a nanoméretű robot képes aktívan mozogni, sőt a rákellenes gyógyszereket egyenesen a daganatsejtekhez tudja juttatni. Ez a világ első, aktív orvosi kezelést végző nanorobotja – olvasható a minisztérium sajtóközleményében. A laboratóriumi tesztek eredményei szerint a nanorobot csak a daganatok egy bizonyos “tömörnek” nevezett fajtáinak – például mellrák, vastagbélrák és végbélrák – kimutatására képes, ám kidolgozói úgy vélik, a készülék továbbfejleszthető, hogy korábbi stádiumukban felismerje és gyógyítsa a rák különböző típusait.

Az új technológiát és a Bakteriobotnak nevezett nanorobotot már több tucat országban, köztük az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unió minden országában engedélyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik