Élet-Stílus

Ezrek énekeltek a rákban meghalt fiú születésnapján

ének (ének, )
ének (ének, )

Több mint ötezren gyűltek össze egy amerikai kisvárosban, hogy egy nagyszerű fiú tiszteletére énekeljenek együtt.

A fiút, akire 18. születésnapján alig pár napja, Minnesotában egy bevásárlóközpontnyi ember emlékezett, Zach Sobiechnek hívták. Az amúgy jókedvű és kedves srác tavaly egy szempillantás alatt vált világhírűvé, azután, hogy megjelent Clouds című szerzeménye, amit barátainak és családjának írt búcsúzóul.

A 17 éves Zach ugyanis már a dal megírásakor tudta, hogy meg fog halni: három évvel korábban, alig 14 évesen diagnosztizálták nála az orvosok a csontrák egy ritka és súlyos változatát, ami kifejezetten gyerekeket támad meg. Zach a diagnózist követően – amellett, hogy rendszeresen járt a kezelésekre – zenélni kezdett és megalapította a Firm Handshake nevű zenekart. Mint elmondta azért, mert miután megtudta, hogy beteg, a zenében talált megnyugvást.

A kamasz a diagnózis után legalább 10 műtéten és kétszerennyi kemoterápián vett részt, ennek ellenére mindig mosolygós, aktív és inspiráló maradt. Egy vele készült interjúban azt nyilatkozta: „Az én helyzetemben az embernek nincs ideje dühösnek vagy csalódottnak lenni. Mindig meg kell találni a legjobbat az adott napban és úgy kell élni, hogy magamat és másokat is boldoggá tegyek, mert nincs már sok időm.”

Zach végül nem érte meg a 18. születésnapját, azt viszont igen, hogy szerzeményéből, a Cloudsból világra szóló sláger legyen, amit a mai napig több mint kilencmillióan néztek meg. Íme:

Nem sokkal később Zach búcsúdalára válasz is érkezett, melyben a családtagjain kívül hírességek is szerepet vállaltak:

A nagyszerű kamasz 2013. május 20-án halt meg szerető családja és barátai körében, és bár ő távozott, az emléke, az öröksége és a szelleme a mai napig is él. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a fiú szülinapján (december 6-án) Minnesotában, a helyi bevásárlóközpontban több mint ötezer ember gyűlt össze, hogy együtt énekeljék a Cloudsot Zach tiszteletére.

Még többet tudhat meg a fiúról a Zacc blogra kattintva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik