Tudomány

Valósággá válhat az Avatar

Majdnem kilenc milliárd Föld-szerű bolygó van a Tejútrendszerben, akkorák, nagyjából, mint a Föld és a hőmérsékletük is hasonló. Vagyis, elvben, nem kizárt rajtuk az élet.

James Cameron rendező álma, az Avatar akár igaz is lehet. Elképzelhető, hogy csupán néhány száz vagy ezer fényévnyire tőlünk a filmbéli Pandorához hasonló, lakható bolygók találhatók. A csillagászok ugyanis a NASA adatai alapján 8,8 milliárdra becsülik azoknak az égitesteknek a számát, amelyek a Földhöz hasonló méretűek, a Naphoz hasonló csillag körül keringenek, ráadásul élhető a felszíni hőmérsékletük.

8,8 milliárd Földhöz hasonló bolygó csupán a Tejútrendszer galaxisában, amelyben egyébként a becslések szerint ennél sokkalta több, összesen körülbelül 200 milliárd csillag, és értelemszerűen ennél sokkal több bolygó található.

A tudósok szerint a következő lépés olyan űrteleszkópok fejlesztése, amelyekkel ezek a kiemelt figyelemre érdemes bolygók alaposabban is felderíthetők. A fő kérdés nyilvánvalóan az, hogy van-e légkörük. És persze csak azután következik az űrutazás, a kapcsolatteremtés – amit Cameron is megálmodott.

A Hír24 kedd esti adásában Bárdos András, Kiss László fizikus-csillagászt, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettesét kérdezte. A beszélgetést megtekinthetik a fenti videóra kattintva.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik