tejút (tejút, )
Tudomány

Több milliárd bolygón lehet élet a Tejútrendszerben

Galaxisunkban több lakható bolygó lehet, mint ahány ember él a Földön – derült ki a Kepler űrteleszkóp adatainak elemzése nyomán.

A csillagászok arra a megállapításra jutottak, hogy a Naphoz hasonló csillagok hozzávetőleg egyötöde körül keringhet a Földhöz hasonló méretű sziklás, folyékony vizű bolygó, amely potenciálisan élet, akár intelligens élet hordozója lehet. Ha a csillagászok becslése helyes, akkor a legközelebbi, óceánnal borított bolygó 12 fényévre lehet. Ez galaktikus léptékben a Föld szomszédságának számít ugyan, ám ez minden gyakorlati program – például egy űrszonda odaküldésének – szempontjából túlságosan nagy távolság.

A szakemberek szerint a számítás hibahatára azonban plusz-mínusz 8 százalék. Jellemző módon a programmal kapcsolatos csillagászi számítások annyira eltérnek egymástól, hogy az AP hírügynökség kedden 8,8 milliárd, a The Washington Post 25 milliárd, a The New York Times pedig 40 milliárd potenciálisan élhető bolygóról számolt be.

A szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy a bolygók mérete és a potenciálisan az élhető – vagyis a nem túlságosan forró és nem túlságosan hideg – zónában való elhelyezkedése önmagában nem jelenti azt, hogy azok konkrét fizikai adottságai is a Földéhez lennének hasonlatosak. A kutatás még az extrapolációs számítások fázisában tart, vagyis a szakértők meglévő ismeretek alapján ismeretlen dolgokra próbálnak meg következtetni. A következő lépés az lehet, hogy e planétákon megpróbáljanak atmoszférát találni egy jövőben felbocsátandó nagyteljesítményű űrteleszkóp segítségével.

Ajánlott videó