Tudomány

Komoly kiberbűnözőt fogtak Oroszországban

facebook-szamitogep-telefon-(960x640)(1).jpg (facebook, mobiltelefon, )
facebook-szamitogep-telefon-(960x640)(1).jpg (facebook, mobiltelefon, )

Az egyik legismertebb internetes kémprogram, a Blackhole fő fejlesztője került rendőrkézra, akit Paunch vagy HodLum néven ismer a világ.

A Blackhole egy olyan kémszoftver, amelyet az azt megvásárló internetes kalózok központi kiszolgáló egységekre (web szerverekre) telepítenek, és amely automatikusan megfertőzi azt a személyi számítógépet, amely kapcsolatba kerül a fertőzött szerverrel. A program a számítógépek megtámadására a különböző eszközök teljes arzenálját használja, ezek külön-külön mind növelik a PC sebezhetőségét, majd ott, ahol tud, a szoftver behatol a gépbe.

Ezután a kiberbűnözők más, speciális programokat is el tudnak helyezni a komputerben, és általában személyi adatokat lopnak el, illetve hamis vírusölő programokat kínálnak fel a használónak.

Szakértők szerint a Blackhole fejlesztői folyamatosan dolgoznak, hogy ügyfeleik a legfejlettebb és legvédettebb számítógépeken is megtalálják a réseket.

Az európai rendőrségi szervezet, a hágai székhelyű Europol közölte: Oroszországból tájékoztatták, hogy elfogtak egy feltételezett fontos kiberbűnözőt, de részleteket nem árult el. Az orosz rendőrség nem nyilatkozott az ügyben. A média a legtöbbet egy neve elhallgatását kérő volt orosz rendőrségi tisztségviselőtől tudott meg, aki közel áll a nyomozáshoz

Az orosz kiberbűnözők általában csak külföldi célpontokat támadnak, az orosz hatóságok pedig csak nagyon ritkán lépnek fel ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik