Tech

Kétmillió ügyfél személyes adatait lopták el

sms-mobiltelefon(3)(960x640).jpg (mobiltelefon, )
sms-mobiltelefon(3)(960x640).jpg (mobiltelefon, )

A Vodafone német cége esett hackertámadás áldozatául.

Ellopták a Vodafone Deutschland német mobilszolgáltató kétmillió ügyfelének számos személyes adatait – közölte a cég csütörtökön.

A vállalat szóvivője elmondta: az informatikai bűncselekménynek egyelőre egy gyanúsítottja van, és a hatóságok egy házkutatást is tartottak már. A cég rendszerét csak bennfentes ismeretek birtokában lehetett feltörni – tette hozzá.

A hackertámadással kétmillió ügyfél neve, címe, neme, születési ideje és bankszámlaszáma került illetéktelen kezekbe. Jelszavakat, PIN kódokat, hitelkártyaadatokat és mobiltelefonszámokat nem szereztek meg a bűnözők, de az ellopott adatokkal így is számos visszaélést lehet megkísérelni.

Elsősorban adathalász támadásokkal és az úgynevezett identitástolvajlásra irányuló próbálkozásokkal kell számolni, ezért az ügyfeleknek rendkívül körültekintően kell eljárniuk, ha személyes adatok, például jelszavak vagy hitelkártyaadatok kiadására kérik őket telefonon vagy e-mailben – figyelmeztetett a Vodafone Deutschland.

A társaság sajnálatát fejezte ki az eset miatt és bocsánatot kért az érintett ügyfelektől, akiket levélben is tájékoztatnak a történtekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik