Tudomány

Kisbolygókat ejtene foglyul a NASA

NASA (NASA)
NASA (NASA)

Három kis aszteroidát talált befogásra alkalmasnak a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal, közülük egyet Hold körüli pályára kíván állítani, hogy rendszeresen felkereshessék és tanulmányozhassák.

Ezek az aszteroidák, azaz kisbolygók megfelelnek annak a méretnek, amelyet az amerikai tudósok keresnek: hét és tíz méter közötti az átmérőjük – mondták a tudósok egy San Diegó-i konferencián.

Az a terv, hogy robotűrhajót küldenek a kiválasztott kisbolygóért, amelyet megragadnak, és Hold körüli pályára állítanak. Amint az égitest körül kering, az űrhajósok el tudnak látogatni hozzá, hogy mintákat vegyenek, melyeket a Földön elemezhetnek.

Az Orion lesz az űrhajó, amely oda-vissza közlekedik majd a Föld és a kisbolygó között. Ezt a több célra is alkalmas kapszulát és a felbocsátásához szükséges rakétát már építik, ám még nem használják.

A program célja, hogy a Nemzetközi Űrállomás Föld körüli pályáján túli területeket is képes legyen megismerni az ember. A NASA jó ideje kutatja az aszteroidák Földet veszélyeztető összeütközése elleni védelem lehetőségeit, valamint a távoli űrbe történő emberi űrutazások technológiáját.

Barack Obama elnök azt nyilatkozta, a projekt kulcsfontosságú lépés a 2030-as évek emberi Mars-missziója felé.
A robotűrhajó legkorábban 2017-ben, legkésőbb 2019-ben indulhat a kisbolygó “foglyul ejtésére”. A kiválasztott aszteroidáig tartó út másfél év, elszállítása a Hold felé további három és fél évet vesz igénybe – közölte a NASA.

Ha kíváncsi, hogyan fognak el egy aszteroidát, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik