Tudomány

Így fognak el egy aszteroidát

Egy speciális úrjármű bekebelezi a száguldó sziklát és fogva tartja, amíg az asztronauták megvizsgálják, mintát vesznek belőle. Nézze meg a videón, hogyan csinálnák.

Az aszteroidák a világűr titkait hozzák szinte kézzel fogható közelségbe. Összetevőiket tanulmányozva nemcsak távoli égitestek, hanem saját Földünk kérdéseinek megválaszolásához kerülünk közelebb. Sőt, szerencsés esetben akár még az élet kialakulásáról is információt nyerhetünk belőlük.

Hiába száguldoznak “karnyújtásnyi” távolságra a bolygótól, számunkra még elérhetetlenek. Az egyre modernebb teleszkópokkal a tudósok mind könnyebben fedezik fel az aszteroidákat, ám még mindig nyitott a kérdés: mi legyen, miután felfedeztük őket? A NASA célja az, hogy befogja a repülő sziklákat és mintát is vegyen belőlük.

Alábbi videón azt mutatják be, hogyan működhetne mindez a gyakorlatban. Az Orion űrhajó a Földről indulna a kilenc naposra tervezett vadászatra. A Hold körüli pályán lényegesen megnövelné sebességét, majd speciális karjával “befogná” az aszteroidát. Ezután az űrhajósok már fizikailag érintkezhetnének az objektummal, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat, mintát vegyenek belőle. Végezetül az űrhajó ismét a Hold segítségével gyűjtve elegendő sebességet visszatérne a Földre.

Mindez csak egy elképzelt lehetőség, egy járhatónak tűnő út. A valóságban lehet, hogy egészen más módszert alkalmaznak majd, ám a az biztos, hogy az aszteroidák elfogásának ideje nincs már messze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik