Tudomány

Hatalmas mágneses vihar közeleg

Óriási koronalyukat fotóztak a Napon. A sötét foltból süvítő napszél a hét végére ér el minket.

A koronalyukról június 25-én készített felvételeket a NASA napfigyelő műholdja. A korona csillagunk forró, külső rétege. Ahol a koronában a mágneses erővonalak nem kanyarodnak vissza csillaguk felé, hanem szabadon kinyúlnak a világűrbe, onnan sok töltött részecske szökik ki, intenzív áramlatokat létrehozva a napszélben.

A mostani nyílásból érkező napszél a jelek szerint eléri a Földet, mivel a koronalyuk szinte közvetlenül a bolygónkra néz. Rendkívül nagy sebességgel áramlik, akár a 400 km/szekundumot is elérheti.

A fenyorveny.hu blogoldal szerint a jelenség zavarokat okozhat az elektromos berendezések működésében, beleértve a mobiltelefonokat is. Emellett nagyon veszélyesek az űrben elhelyezett műholdakra, de a repülőgépek technikai berendezését is zavarhatják – igaz a repülésbiztonságot nem veszélyeztetik.

A napszél várhatóan június 28. és 29. között éri el bolygónkat, és akár napokba is telhet, amíg a Föld mágneses tere újra helyreáll.

Aki beszéli a magnetoszférák és a plazmaáramlások nyelvét, ide kattintson, és részletesebben is olvashat a mágneses viharról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik