Tudomány
szuperföld (szuperföld, )

Víz van a szuperföldön

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 09. 11. 18:00

Egy "közeli", tőlünk alig 40 fényévnyire keringő szuperföld légkörében a víz dominál.

Korábban a témában:

A szuperföld elnevezés ez esetben nem újságírói túlzás. A Naprendszeren kívül keringő, úgynevezett exobolygókról van szó. A szuperföld tömege és sugara nagyobb Földünkénél, de nem éri el a Naprendszer ismert gázóriásainak méreteit. Egyelőre még nem tudni, hogy ezek a “földszerű” bolygókat kőzet, vagy gáz alkotja-e.

Egy japán tudósokból álló csoport most a Gliese 1214b (vagy GJ 1214b) katalógusjelű bolygó légkörének összetételét vizsgálta. E szuperföld átmérője 2,7-szerese Földünkének. Viszonylag közel is van, legalábbis csillagászati léptékben: 40 fényévnyire kering tőlünk a Kígyótartó csillagképben.

A csillagászok azt vizsgálták, hogy a bolygó légkörében hidrogén vagy víz fordul-e elő nagy mennyiségben. A jelenleg elfogadott elmélet szerint ugyanis a bolygó egy újonnan alakult csillagot körülvevő gáz- és porfelhőből, vagyis a protoplanetáris korongból alakul ki. Ennek egyik fő összetevője a hidrogén. Víz is bőségesen megtalálható benne, ám jég formájában, a csillagtól távol eső régióban, az úgynevezett hóhatáron túl.

A légkör összetételének megállapítása tehát fontos nyom arra vonatkozóan, hogy a bolygó hol alakult ki és hogyan foglalta el jelenlegi helyét. Gliese 1214b esetében korábbi és a jelen kutatás eredményei alapján a csillagászok úgy vélik: légkörében a víz dominál. Ebből adódóan tehát csillagától messze, a hóhatáron kívül keletkezett, ám később nagyon is közel került hozzá: manapság alig másfél földi nap alatt kerüli meg a csillagot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.