mókus (mókus, )
Tudomány

Kitiltanák az EU-ból a szürke mókust

A behurcolt fajoktól félti az Európai Bizottság a kontinens biodiverzitását - derül ki a testület hétfőn kiadott közleményéből. A jövevények Brüsszel szerint ökológiai és gazdasági károkat is okoznak.

A behurcolt állat- és növényfajok által okozott kárt Brüsszel évi 12 milliárd euróra becsüli. A közlemény szerint egyes, Európában eredetileg ismeretlen rovarfajok, például szúnyogok vagy lódarazsak csípése az emberre is veszélyes, akár halálos is lehet. A betolakodó idegenek ráadásul olyan őshonos európai fajokra is fenyegetést jelentenek, amelyek a táplálékláncban és az ökoszisztémában betöltött szerepük révén Európa egész környezetére hatással lehetnek. A feketecseresznye például súlyos zavart okoz az erdei élővilágban, az amerikai szürke mókus pedig kiszorítja az európai vörös mókust – példálózik az Európai Bizottság.

Brüsszel ezért arra tesz javaslatot, hogy a tagállamok állítsanak össze listát a legagresszívebben terjedő, nem őshonos állat- és növényfajokról, az így kiválasztott idegen betolakodókat pedig tiltsák ki az unióból. Importálni, megvásárolni, felhasználni, eladni és a szabadban elengedni is tilos lesz őket – ismerteti közleményében a bizottság.

A javaslat értelmében a tagállamoknak ki kell majd küszöbölniük, hogy bárki is tudatosan behozhassa ezeket a fajokat az unióba, emellett pedig a véletlen behurcolás lehetőségeit is azonosítaniuk kellene, és minimálisra kellene csökkenteniük. A legtöbb állat- és növényfaj ugyanis Brüsszel szerint véletlenül kerül Európába más termékek szállítása közben. A tagállamoknak a már elterjedőben lévő, fenyegetést jelentő fajok visszaszorítása érdekében is lépéseket kell majd tenniük, ha a bizottság javaslata megvalósul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!