Tudomány
mókus (mókus, )

Kitiltanák az EU-ból a szürke mókust

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2013. 09. 09. 16:27

A behurcolt fajoktól félti az Európai Bizottság a kontinens biodiverzitását - derül ki a testület hétfőn kiadott közleményéből. A jövevények Brüsszel szerint ökológiai és gazdasági károkat is okoznak.

Korábban a témában:

A behurcolt állat- és növényfajok által okozott kárt Brüsszel évi 12 milliárd euróra becsüli. A közlemény szerint egyes, Európában eredetileg ismeretlen rovarfajok, például szúnyogok vagy lódarazsak csípése az emberre is veszélyes, akár halálos is lehet. A betolakodó idegenek ráadásul olyan őshonos európai fajokra is fenyegetést jelentenek, amelyek a táplálékláncban és az ökoszisztémában betöltött szerepük révén Európa egész környezetére hatással lehetnek. A feketecseresznye például súlyos zavart okoz az erdei élővilágban, az amerikai szürke mókus pedig kiszorítja az európai vörös mókust – példálózik az Európai Bizottság.

Brüsszel ezért arra tesz javaslatot, hogy a tagállamok állítsanak össze listát a legagresszívebben terjedő, nem őshonos állat- és növényfajokról, az így kiválasztott idegen betolakodókat pedig tiltsák ki az unióból. Importálni, megvásárolni, felhasználni, eladni és a szabadban elengedni is tilos lesz őket – ismerteti közleményében a bizottság.

A javaslat értelmében a tagállamoknak ki kell majd küszöbölniük, hogy bárki is tudatosan behozhassa ezeket a fajokat az unióba, emellett pedig a véletlen behurcolás lehetőségeit is azonosítaniuk kellene, és minimálisra kellene csökkenteniük. A legtöbb állat- és növényfaj ugyanis Brüsszel szerint véletlenül kerül Európába más termékek szállítása közben. A tagállamoknak a már elterjedőben lévő, fenyegetést jelentő fajok visszaszorítása érdekében is lépéseket kell majd tenniük, ha a bizottság javaslata megvalósul.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.