Tudomány

A sárgaorrú denevértől a rózsaszín szemű szöcskéig

Kutatók több mint kétszáz új állat- és növényfajt fedeztek fel Pápua Új-Guinea szigetein.

A területek, amelyeket az expedíció tagjai csak kisrepülőgép, csónak, helikopter és gyalogostúra kombinációjával tudtak megközelíteni, rendkívüli gazdagságú élővilágot rejtettek, köztük számos új emlős-, kétéltű-, rovar- és növényfajt.

Pápua Új-Guinea erdőségei, amelyek a világ mindössze három érintetlen esőerdejének egyikét alkotják – a másik kettő az Amazonas-menti és a Kongó-medencében elterülő esőerdő – a különleges biológiai élőlények hatalmas “raktárai”.

Élővilága rendkívül nehéz megközelíthetősége miatt részben még feltáratlan.

A ritka most feltárt fajok egyike egy gyönyörű fehérfarkú egér, egy hatalmas orrú denevér, egy világossárga pöttyös békafaj csak három a nagyszámú felfedezett fajból; Richards elmondása szerint egyedül pókokból és rovarokból mintegy száz-száz új fajt regisztráltak.

“Megkockáztatom, hogy nagyjából bármerre indul el az ember Új-Guineában, garantáltan új, vagy legalábbis alig ismert, látványos fajokra bukkan” – mondta az ausztráliai Cairnsben élő béka- és hüllőszakértő.

CSÚCSTALÁLKOZÓ AZ ÚJ FAJOKRÓL

A Természetvédelmi Világalap (WWF) ugyancsak szerdán adott ki egy jelentést, melyben 145 újonnan felfedezett fajról számolnak be a délkelet-ázsiai Mekong folyó térségében.

A zöldszervezet a tanulmány közzétételét szándékosan nem sokkal a nagojai biodiverzitási ENSZ-csúcs október 18-i kezdete elé időzítette.

A világszervezet Japánban megrendezett csúcstalálkozóján a részt vevő országok új biodiverzitási célokról tárgyalnak majd.

A felmérést a washingtoni székhelyű Conservation International (CI) természetvédelmi szervezet kutatói végezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik